24/7 bereikbaar
Geen boekingskosten
 • ANVR
 • Calamiteitenfonds
 • SGR
 • Ideal
 • BanContact
 • Mastercard
 • Visa
 • Amex
Goed nieuws! Boek je vakantie met geldteruggarantie: meer informatie

Verplichte coronatest

Per land verschillen de eisen voor een coronatest, bekijk op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken de actuele eisen voor jouw bestemming. Je hebt niet meer voor alle bestemmingen een negatieve coronatest nodig, voor landen zoals Griekenland en Spanje is bewijs van je coronavaccinaties voldoende. Check voor vertrek goed wat de eisen zijn voor jouw bestemming.

Met de PCR-test wordt gekeken naar de hoeveelheid genetisch materiaal van COVID-19 dat aanwezig is in jouw lichaam. Nadat je de test hebt afgenomen en de resultaten hebt ontvangen, krijg je hier een gezondheidsverklaring van. Deze test kun je niet afnemen bij de GGD. De GGD test enkel bij klachten, en is niet bedoeld voor vakantiegangers. Daarnaast ontvang je van de GGD ook geen gezondheidsverklaring, welke wel nodig is om af te kunnen reizen naar verschillende bestemmingen.

De kosten voor een PCR-test zijn voor eigen rekening. Samen met Spoedtest.nl biedt Vakanties.nl een speciaal tarief aan voor iedereen die een pakketreis heeft geboekt. De prijs van de test bedraagt dan geen €89,-, maar €49,-. Het is ook mogelijk om een test af te laten nemen via Corona Sneltest Point. Let op dat het soms ook verplicht is om voor terugkomst in Nederland een negatieve test te tonen. Deze kosten worden niet door Vakanties.nl gedekt.

Afhankelijk van de bestemming dien je de test binnen 24, 48, 72 of 96 uur voor vertrek of aankomst af te laten nemen. Lees hier meer over de corona-maatregelen voor de populairste bestemmingen of raadpleeg de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de maatregelen voor alle landen. Doe je de test eerder dan is de kans aanwezig dat je niet wordt toegelaten op bestemming ook al is de uitslag negatief. Voor je vakantie moet je in het bezit zijn van een negatieve uitslag en gezondheidsverklaring.

Neem daarom ruim van te voren contact op met het Corona Sneltest Point of Spoedtest.nl om een afspraak te maken.

Belangrijk: het kan erg druk zijn dus we adviseren om zo snel mogelijk een afspraak te maken.

Het is de verantwoordelijkheid van de reiziger om in het bezit te zijn van de documenten die nodig zijn om te reizen. Denk hierbij aan een paspoort of vaccinaties. Het hebben van een gezondsheidsverklaring valt onder deze verantwoordelijkheid. Dat betekent dat de kosten voor deze gezondsheidsverklaring in de meeste gevallen niet wordt vergoed. 

Wanneer je je in Nederland voor vertrek laat testen en de testuitslag is positief, adviseren we je om contact op te nemen met je reisverzekeraar. Met hun kan je de mogelijkheden bespreken. Heb je geen annuleringsverzekering of biedt deze onvoldoende dekking? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Sommige mensen blijven na coronabestemming positief testen, zelfs als de verschijnselen al weg zijn en iemand niet meer besmettelijk is. In dit soort gevallen zijn er uitzonderingen zodat mensen alsnog kunnen reizen zonder negatieve uitslag. Lees hier meer over de voorwaarden van de Rijksoverheid.

Hoe jammer het ook is dat deze verplichting is ingesteld, dit ligt geheel buiten de invloed van reisorganisaties en reisbureaus. Deze verplichting geeft echter geen mogelijkheid tot een kosteloze annulering. Als je liever niet meer afreist naar je bestemming, vraag ons dan naar de mogelijkheden om om te boeken. Wil je liever annuleren? Bekijk dan onze annuleringsvoorwaarden. In veel gevallen liggen de annuleringskosten hoger dan de kosten voor het afnemen van een PCR-test. Ons advies is dan ook dat je beter de test kunt afnemen, dan te annuleren. 

 • De test is voor iedereen in je reisgezelschap verplicht.
 • De certificaten moeten in het Engels worden geschreven.
 • Op de certificaten moeten de volgende gegevens van de reiziger zijn vermeld: de naam en het paspoort/identiteitskaartsnummer van het document. 
 • Heb je een Nederlandse of Belgische nationaliteit en vlieg je via Duitsland? Ook dan moet je in het bezit zijn van negatieve PCR-test. 

Als je volledig gevaccineerd bent hoef je in sommige gevallen geen PCR-test af te laten nemen voor een vakantie. Je vaccinatieboekje volstaan dan als gezondheidsdocument. Het vaccinatieboekje – ook wel gele boekje – heb je nodig als je inentingen of vaccinaties gaat halen voor bijvoorbeeld een verre reis. Sinds maandag 7 juni is het ook mogelijk om de coronaprikken met een stempel in het gele vaccinatieboekje te laten zetten. Als je eerder gevaccineerd bent voor een vakantie, beschik je al over het boekje. Ben je jouw vaccinatieboekje kwijt of heb je er nog geen? Je kunt een een nieuw vaccinatiebewijs aanvragen via de website van het SDU. Het is vaak ook mogelijk om het vaccinatieboekje aan te schaffen bij de vaccinatie locatie zoals het GGD, maar dit kan alleen bij het maken van een aparte afspraak voor een reisvaccinatie. Een meertalig vaccinatieboekje is het handigst, de informatie staat er dan in het Engels, Frans en Nederlands. Ben je het boekje kwijt met alle inentingen? Dan kan je het beste contact opnemen met de GGD/vaccinatie locatie waar je je vaccinaties gehaald hebt. Meer informatie over wat het vaccinatieboekje is en hoe je eraan komt lees je op deze pagina.