24/7 bereikbaar
Geen boekingskosten
 • ANVR
 • Calamiteitenfonds
 • SGR
 • Ideal
 • BanContact
 • Mastercard
 • Visa
Boek jouw vakantie zonder zorgen: lees hier alles over jouw vakantie tijdens corona.

Corona-maatregelen per land

Ga je binnenkort op vakantie en ben je benieuwd naar het reisadvies voor jouw gekozen vakantiebestemming? Op deze pagina hebben we de populairste bestemmingen voor je op een rij gezet met de maatregelen die daar van toepassing zijn.

Bij terugkomst in Nederland verschilt het per bestemming welke maatregelen er gelden. Over het algemeen kun je met jouw coronabewijs naar Nederland terugkeren, maar bekijk vooral per land wat de actuele regels zijn en doe de quarantainecheck van de Rijksoverheid om te zien of je in quarantaine moet. Vanaf 8 augustus hebben reizigers vanaf 12 jaar een coronabewijs nodig als dit land kleurcode geel heeft. Een coronabewijs is een:

 • vaccinatiebewijs;
 • herstelbewijs;
 • testbewijs.

Hou er rekening mee dat sommige landen de boosterprik mogelijk verplicht stellen in de toekomst.

Het RIVM verplicht alle reizigers die per vliegtuig naar een bestemming afreizen om binnen 24 uur voor vertrek een gezondheidsverklaring in te vullen. Dit formulier is verplicht voor zowel de heen- als terugreis. Let op dat deze eis vanuit de Nederlandse overheid is opgesteld. Zo kan het voorkomen dat je ook vanuit het bestemmingsland een gezondheidsverklaring moet invullen. Welke informatie van toepassing is op jouw vakantieland vind je terug op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Reizigers zijn zelf verantwoordelijk voor het regelen van de juiste documenten. We raden aan om alle benodigde documenten voor je reis 2 keer te printen, zodat je voor zowel de heen- als terugreis goed bent voorbereid. Vlieg je met KLM, Corendon, TUI, Transavia of Easyjet? Dan vul je de RIVM gezondheidsverklaring in tijdens het online inchecken. Je hoeft dan geen formulier te printen. 

Als je volledig gevaccineerd bent hoef je in veel gevallen geen PCR-test af te laten nemen voor een vakantie, maar je hebt dan wel een vaccinatiebewijs nodig. Sinds 1 juli wordt in de Europese Unie het Digitale Corona Certificaat (DCC) ingevoerd, maar je kunt deze sinds 24 juni al aanmaken in de CoronaCheck-app. Er wordt ondertussen ook gewerkt aan een papieren certificaat als bewijs van vaccinatie. Er wordt nog gekeken of en hoe dit papieren certificaat gecombineerd kan worden met het gele boekje als vaccinatiebewijs.

Vanaf woensdag 22 december geldt een testplicht voor iedereen die vanuit niet-EU of niet-Schengenlanden (terug) naar Nederland reist. Dit geldt ook wanneer je volledig gevaccineerd of hersteld bent. Er zijn ook een aantal niet-Schengenlanden binnen Europa. Meer informatie hierover lees je hier.

We doen ons best om de corona-maatregelen zo goed mogelijk in de gaten te houden. Maar omdat de omstandigheden en regels zo frequent veranderen kunnen we niet garanderen dat de informatie altijd actueel is. Daarbij is de informatie van toepassing op de huidige situatie, dit kan veranderen ten tijde van je vertrekdatum. Aan deze informatie kunnen dan ook geen rechten ontleend worden. We raden aan om altijd de website van de luchtvaartmaatschappij en het Ministerie van Buitenlandse Zaken  in de gaten te houden. De informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is leidend. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan eventuele fouten in de informatie op onze website.

Door lokale coronaregels op je bestemming en het aantal gasten in een accommodatie moeten hotels soms (op het laatste moment) aanpassingen doen. Het kan zijn dat faciliteiten niet, slechts gedeeltelijk of afwijkend geopend zijn. Deze aanpassingen kunnen elke dag wijzigen, het is daarom helaas voor ons niet mogelijk om alle wijzigingen vooraf inzichtelijk te maken.


Voorbereiding 

Het reisadvies voor heel Spanje is code geel. Vanaf 26 november 2021 is het reisadvies voor de Canarische eilanden geel. Ook La Palma heeft inmiddels weer kleurcode geel. Je kunt naar Spanje reizen met je Digitaal Corona Certificaat (DCC) als:

 • Je minstens 14 dagen geleden volledig gevaccineerd bent met een door de EMA of WHO goedgekeurd vaccin, of;
 • Je recent hersteld bent van corona. Je herstelbewijs moet minstens 11 dagen en maximaal 180 dagen na de eerste positieve NAAT-test uitgegeven zijn door een medische instantie. Of;
 • Je in het bezit bent van een negatieve PCR-test die bij aankomst maximaal 72 uur oud is, of;
 • Je in het bezit bent van een negatieve antigeentest die bij aankomst maximaal 48 uur oud is.

Je kan deze documenten laten zien via de CoronaCheck-app. Wanneer je aan deze eisen voldoet hoef je niet in quarantaine bij aankomst in Spanje. Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet over de bovenstaande documenten te beschikken.

Als je naar Spanje reist met het vliegtuig of de boot moet je bij aankomst ook (de QR-code van) een ingevuld "Health Control Form" tonen. Deze is in de vullen via een speciale website van de Spaanse regering of via de App SpTH (SpainTravelHealth), doe dit binnen 48 uur voor vertrek. Dit geldt voor alle passagiers, dus ook voor kinderen. Na het invullen van dit formulier, ontvangt u een QR-code die wordt gecontroleerd bij aankomst. Verwar deze QR-code niet met de QR-code van de CoronaCheck-app.

Op bestemming 

Voor actuele informatie over de corona-maatregelen op jouw vakantiebestemming verwijzen we je graag door naar de website van de Rijksoverheid. Kom je er niet uit of heb je graag persoonlijk contact? Dan helpt onze klantenservice je graag verder.

Bij thuiskomst 

Na een vakantie in Spanje dien je bij thuiskomst in Nederland ook een bewijs van volledige vaccinatie (minstens 14 dagen), een herstelbewijs of een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland te laten zien. Ook moet je de eerdergenoemde gezondheidsverklaring van het RIVM laten zien bij het boarden van je terugvlucht. Doe bij thuiskomst ook een zelftest, zelfs als je geen klachten hebt of gevaccineerd bent. Het is niet meer nodig om in quarantaine te gaan na thuiskomst. Vanaf 28 november 2021 moet je ook weer een coronabewijs laten zien als je vanaf de Canarische eilanden naar Nederland vliegt.


De kleurcode voor Griekenland is geel. Je kan naar Griekenland reizen met jouw coronabewijs als:

 • Je 24 uur voor vertrek een elektronisch PLF formulier hebt ingevuld, en;
 • Je een negatief resultaat van een PCR test kunt laten zien die niet ouder is dan 72 uur, of;
 • Je antigen test niet ouder is dan 24 uur (of je wel of niet gevaccineerd bent is hierbij niet belangrijk, dit geldt voor iedereen).

Je hoeft niet in quarantaine bij aankomst in Griekenland als je aan deze voorwaarden voldoet. Kinderen jonger dan 5 jaar hoeven niet getest te worden. Als je met de boot reist tussen het Griekse vasteland en een Grieks eiland (en je 18 jaar of ouder bent) moet je een ingevuld gezondheidsformulier laten zien als je aan boord gaat. Als je met kinderen onder de 18 kaar reist, kunnen zij op jouw formulier toegevoegd worden.

Op bestemming

Voor actuele informatie over de corona-maatregelen op jouw vakantiebestemming verwijzen we je graag door naar de website van de Rijksoverheid. Kom je er niet uit of heb je graag persoonlijk contact? Dan helpt onze klantenservice je graag verder.

Bij thuiskomst 

Na verblijf in Griekenland hoef je bij thuiskomst in Nederland niet in thuisquarantaine, wel dien je sinds 8 augustus een coronabewijs te laten zien. Dit is een bewijs van volledige vaccinatie, een herstelbewijs of een negatieve PCR-test. Ook moet je de eerdergenoemde gezondheidsverklaring van het RIVM laten zien bij het boarden van je terugvlucht. Doe bij thuiskomst ook een zelftest, zelfs als je geen klachten hebt of gevaccineerd bent. Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten terugreizen naar Nederland.


Voor het grensgebied van Turkije met Irak en Syrië geldt code rood. Ga hier in geen enkel geval naartoe. Voor het overige deel van Turkije geldt code oranje, wat betekent dat niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden. Iedereen van 6 jaar en ouder die per vliegtuig naar Turkije reist moet zich digitaal registreren op de website van de Turkse overheid. Dit moet maximaal binnen 72 uur voor de geplande aankomstdatum Turkije gedaan zijn. Je krijgt dan een registratiecode, waar om gevraagd kan worden op de luchthaven. Verder is inreizen mogelijk als:

 • je 14 dagen voor vertrek volledig bent gevaccineerd, of;
 • je een herstelbewijs hebt van maximaal 6 maanden oud (deze periode gaat 28 dagen na de eerste positieve coronatest in), of;
 • je een negatieve PCR-test kan tonen, niet ouder dan 72 uur bij aankomst, of;
 • je een negatieve antigeentest kan tonen, niet ouder dan 48 uur bij aankomst.

Je kan hiervoor de CoronaCheck-app gebruiken. Ook moet je ID-kaart of paspoort nog minstens 6 maanden geldig zijn. Wanneer je aan bovenstaande voorwaarden voldoet, hoef je niet in quarantaine. Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet getest te worden of aan te tonen dat ze hersteld of gevaccineerd zijn. Wanneer je niet aan de voorwaarden voldoet, word je geweigerd voor je vlucht.

Bij aankomst in Turkije worden er steekproefsgewijs PCR-testen uitgevoerd, waarna je mag doorreizen. Als de uitslag positief is wordt er contact met je opgenomen en moet je in quarantaine. Meer informatie over het traject wat je dan ingaat lees je op de website van de overheid.

Op bestemming 

Voor actuele informatie over de corona-maatregelen op jouw vakantiebestemming verwijzen we je graag door naar de website van de Rijksoverheid. Kom je er niet uit of heb je graag persoonlijk contact? Dan helpt onze klantenservice je graag verder.

Bij thuiskomst

Voor je terugreis naar Nederland moet je een coronabewijs laten zien. Dit is een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs. Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland reizen. Daarnaast moet je de eerdergenoemde gezondheidsverklaring van het RIVM laten zien bij het boarden van je terugvlucht. Doe bij thuiskomst altijd een zelftest. Meer informatie over je terugreis, bijvoorbeeld over eventuele quarantaine, lees je op de website van de overheid.


Het reisadvies voor Italië is code geel. Dat geldt ook voor het eiland Sardinië. Dit betekent dat je bij terugkeer vanuit Italië naar Nederland een coronabewijs moet laten zien. Een vaccinatiebewijs voor reizen naar Italië is maximaal 9 maanden geldig. Een negatieve PCR-, antigeentest en/of een herstelbewijs (maximaal 6 maanden) blijven geldig als coronabewijzen. Voor gebruik binnen Italië wordt de geldigheidsduur van vaccinatiebewijzen ingekort van 12 naar 9 maanden. Daarnaast worden testbewijzen niet meer overal in Italië geaccepteerd. Je kunt naar Italië reizen met jouw coronabewijs (DCC) als je kunt aantonen dat:

 • Je minimaal 14 dagen geleden volledig gevaccineerd bent, of;
 • Je een negatieve PCR-test van maximaal 48 uur oud hebt, of;
 • Je een negatieve antigeentest van maximaal 24 uur oud hebt.
 • Je een herstelbewijs hebt van maximaal 6 maanden oud.
 • Kinderen jonger dan 6 jaar hoeven niet getest te worden.

Reis je naar Sicilië? Dan moet je bij aankomst op het eiland (nogmaals) laten testen. Dus ook als je een negatieve test bij je hebt of volledig gevaccineerd bent.

Alle reizigers vanaf 6 jaar oud moeten een negatief testbewijs kunnen laten zien. Dit geldt ook voor reizigers die een geldig vaccinatie- of herstelbewijs hebben. Met een geldig vaccinatiebewijs of herstelbewijs hoef je niet in quarantaine bij aankomst in Italië. Reizigers die geen vaccinatiebewijs of een herstelbewijs hebben moeten, naast de PCR- of antigeentest, na aankomst in Italië verplicht 5 dagen op eigen kosten in quarantaine.

Tijdens de vlucht naar Italië is het verplicht om een medisch mondkapje te dragen, stoffen mondkapjes zijn niet toegestaan. Ook moet je een EU Digital Passenger Locator Form invullen.

Op bestemming 

Vanaf 10 januari 2022 is voor lokaal gebruik in Italië een 2G-coronabewijs verplicht. Voor actuele informatie over de corona-maatregelen op jouw vakantiebestemming verwijzen we je graag door naar de website van de Rijksoverheid. Kom je er niet uit of heb je graag persoonlijk contact? Dan helpt onze klantenservice je graag verder.

Bij thuiskomst

Na een vakantie in een geel gebied in Italië hoef je bij thuiskomst in Nederland niet in thuisquarantaine, maar je moet wel een coronabewijs laten zien. Wanneer je terugreist van uit Sicilië moet je ook een coronabewijs laten zien. Dit is een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of testbewijs. Dit geldt niet voor kinderen jonger dan 12 jaar. Daarnaast moet je een gezondheidsverklaring van het RIVM laten zien bij het boarden van je terugvlucht. Doe bij thuiskomst altijd een zelftest, ook als je uit een groen gebied komt.


Aruba

De kleurcode voor Aruba is geel. Reizen is mogelijk, maar let op: je kunt niet met je digitale coronabewijs (DCC) Aruba inreizen. Je moet het testbewijs uitprinten en op papier meenemen. Voor een reis naar Aruba moet je:

 • Binnen 72 uur voor vertrek een gezondheidsverklaring en de online immigratiekaart
 • De PCR-test moet 24 uur vóór de dag dat u vertrekt zijn afgenomen. Dit geldt voor reizigers vanaf 12 jaar, ook als je al gevaccineerd bent. Je moet de uitslag van de PCR-test uploaden wanneer je online de immigratiekaart van Aruba invult.
 • Wanneer je klaar bent met invullen, krijg je een goedkeuring om te boarden. Dit is in de vorm van een groen vinkje met een QR-code. Deze goedkeuring moet je bij het inchecken en bij aankomst op Aruba laten zien.
 • Een aanvullende verzekering die COVID-gerelateerde kosten tijdens verblijf in Aruba dekt is verplicht bij binnenkomst. Meer informatie vindt u op de website van de overheid van Aruba.
 • Let op: zorg voor uitgeprinte versies van al deze papieren.

Op bestemming 

Voor actuele informatie over de corona-maatregelen op jouw vakantiebestemming verwijzen we je graag door naar de website van de Rijksoverheid. Kom je er niet uit of heb je graag persoonlijk contact? Dan helpt onze klantenservice je graag verder.

Bij thuiskomst

Bij terugkeer vanaf Aruba in Nederland hoef je niet in thuisquarantaine, maar je moet wel een coronabewijs laten zien. Zorg ook dat je een gezondheidsverklaring van het RIVM laten zien bij het boarden van je terugvlucht. Doe bij thuiskomst altijd een zelftest.

Bonaire 

De kleurcode voor Bonaire is geel. Reizen is mogelijk, alleen er gelden redelijk veel inreisbeperkingen. Dit komt omdat Nederland een risicogebied is voor Bonaire. In principe kan je met je digitale coronabewijs naar Bonaire, maar zorg ervoor dat je alle papieren voor je vakantie naar Bonaire ook uitgeprint meeneemt. Voor reizen naar Bonaire geldt:

 • Je bent verplicht om een online gezondheidsverklaring in te vullen, bij voorkeur 12 tot 24 uur voor vertrek. Bij aankomst moet je het formulier (geprint of digitaal) laten zien.
 • Als je volledig gevaccineerd bent moet je naast je vaccinatiebewijs ook een negatieve uitslag van een PCR-test van maximaal 48 uur oud of antigeentest van maximaal 24 uur oud voor vertrek laten zien.
 • Als je niet volledig gevaccineerd bent moet je een negatieve PCR-test laten zien van maximaal 48 uur oud voor vertrek. Dit is verplicht voor iedereen ouder dan 12 jaar.
 • Wanneer je naar Bonaire reist en hersteld bent van corona moet je een herstelbewijs laten zien dat aangeeft dat en wanneer de besmetting is vastgesteld.
 • Iedereen die zonder negatief testresultaat naar Bonaire reist moet bij aankomst direct 10 dagen in quarantaine op eigen kosten op een locatie aangewezen door de gezaghebber.
 • Wanneer je geen inwoner bent van het Caribisch gebied, heb je een geldige reisverzekering nodig die dekking biedt voor extra medische kosten op Bonaire.
 • We adviseren je om naast je digitale coronabewijs ook een uitgeprinte versie van de bovenstaande papieren mee te nemen.

Op bestemming 

Voor actuele informatie over de corona-maatregelen op jouw vakantiebestemming verwijzen we je graag door naar de website van de Rijksoverheid. Kom je er niet uit of heb je graag persoonlijk contact? Dan helpt onze klantenservice je graag verder.

Bij thuiskomst 

Bij terugkeer vanaf Bonaire in Nederland hoef je niet in thuisquarantaine, wel moet je een coronabewijs (vaccinatiebewijs, herstelbewijs of testbewijs) laten zien. Zorg ervoor dat je bij het boarden de gezondheidsverklaring van het RIVM laat zien en doe na thuiskomst een zelftest. 

Curaçao 

De kleurcode voor Curaçao is geel. Je kan gebruik maken van je digitale coronabewijs om naar het eiland te gaan. Voor reizen naar Curaçao geldt:

 • Je moet voorafgaand aan je reis een “Public Health Passenger Locator Card” en immigratiekaart in vullen via de website van de overheid van Curaçao.
 • Bij aankomst in Curaçao moet je een negatieve PCR-test laten zien van maximaal 48 uur oud of een negatieve antigeentest van maximaal 24 uur oud. Ook als je volledig gevaccineerd bent! Dit is van toepassing op reizigers vanaf 12 jaar. De negatieve uitslag van je test dien je te uploaden bij het invullen van de documenten bij punt 1.
 • Wie niet volledig gevaccineerd is moet binnen 48 uur voor vertrek naar Curaçao een afspraak maken voor een antigeen test op de derde dag na aankomst op Curaçao. Het bewijs van deze afspraak moet je samen met je negatieve testresultaat en de documenten bij punt 1 bij aankomst in Curaçao kunnen laten zien.
 • Je bent verplicht een reisverzekering af te sluiten voor je vakantie naar Curaçao.
 • Ben je uiterlijk 14 dagen voor vertrek in een ander land van Nederland geweest? Dan moet je je misschien alsnog laten testen. Meer hierover lees je op de website van de overheid van Curaçao.

Op bestemming Voor actuele informatie over de corona-maatregelen op jouw vakantiebestemming verwijzen we je graag door naar de website van de Rijksoverheid. Kom je er niet uit of heb je graag persoonlijk contact? Dan helpt onze klantenservice je graag verder.

Bij thuiskomst

Bij terugkeer vanaf Curaçao in Nederland hoef je niet in thuisquarantaine, wel moet je een coronabewijs (vaccinatiebewijs, herstelbewijs of testbewijs) laten zien. Zorg ervoor dat je bij het boarden de gezondheidsverklaring van het RIVM laat zien en doe na thuiskomst een zelftest. 


De kleurcode van Frankrijk, inclusief Corsica, is geel. Je kan dus op vakantie naar Frankrijk, maar er zijn wel een aantal inreisbeperkingen door corona. Je kan op vakantie naar Frankrijk met je digitale coronabewijs als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

Voorwaarden vaccinatiebewijs

 • Je bent minstens 7 dagen geleden gevaccineerd met Pfizer, Moderna, AstraZeneca of Covishield, of;
 • Je bent minstens 28 dagen geleden gevaccineerd met het Janssen-vaccin, of;
 • Je hebt corona gehad en je hebt minstens 7 dagen geleden 1 vaccinatie gehad.

De bovenstaande voorwaarden moet je kunnen aantonen door middel van je digitale coronabewijs. Kinderen tot en met 11 jaar hoeven geen vaccinatiebewijs te laten zien. Ben je meer dan 8 weken geleden gevaccineerd met het Janssen vaccin? Dan kan je Frankrijk inreizen, maar je vaccinatiebewijs is dan niet geldig als toegangsbewijs voor horeca, evenementen, skilocaties, enzovoort. Om toegang te krijgen moet je een negatieve PCR-test of antigeentest laten zien dat niet ouder is dan 24 uur.

Voorwaarden herstelbewijs

 • Je hebt corona gehad en kan bewijzen dat je volledig hersteld bent met een negatieve PCR/NAAT-test. Deze uitslag is minimaal 11 en maximaal 180 dagen oud.
 • Kinderen tot en met 11 jaar hoeven geen herstelbewijs te laten zien.

Voorwaarden testbewijs

 • Ben je niet volledig gevaccineerd tegen of hersteld van corona? Dan moet je een negatieve PCR-test of antigeentest laten zien. Deze mag niet ouder zijn dan 24 uur voor vertrek naar Frankrijk, gerekend vanaf het moment van afname.  
 • Kinderen tot en met 11 jaar hoeven niet getest te worden.

Verder moet iedereen vanaf 12 jaar bij aankomst in Frankrijk een erewoordverklaring kunnen laten zien waarmee je aangeeft akkoord te gaan met de in Frankrijk coronamaatregelen.

Op bestemming 

Voor actuele informatie over de corona-maatregelen op jouw vakantiebestemming verwijzen we je graag door naar de website van de Rijksoverheid. Kom je er niet uit of heb je graag persoonlijk contact? Dan helpt onze klantenservice je graag verder. Over het algemeen geldt voor Frankrijk dat reizigers vanaf 12 jaar en 2 maanden bij verschillende activiteiten een coronabewijs (pass sanitaire) moeten laten zien. 

Bij thuiskomst 

Na een verblijf op in Frankrijk moet je een coronabewijs laten zien bij terugkeer naar Nederland. Doe bij thuiskomst voor de zekerheid een zelftest, ook als je gevaccineerd bent. Zorg ook dat je bij het boarden van de terugvlucht de gezondheidsverklaring van het RIVM kan laten zien. Meer informatie over je terugreis, bijvoorbeeld over eventuele quarantaine, lees je op de website van de overheid.


Het reisadvies voor Duitsland is geel. Nederland is voor Duitsland een hoog risicogebied. In het land geldt de zogeheten 3G-regel (gevaccineerd, genezen, getest). Voor een reis naar of door Duitsland geldt:

 • Je kan op vakantie naar Duitsland met een coronabewijs (EU Digitaal Corona Certificaat) als je minstens 14 dagen volledig gevaccineerd bent, of je een herstelbewijs van minimaal 28 dagen en maximaal 6 maanden oud tot je beschikking hebt.
 • Is dit niet het geval? Iedereen van 6 jaar of ouder zonder vaccinatie- of herstelbewijs moet de uitslag van een PCR-test laten zien van maximaal 72 uur oud, of de uitslag van een antigeentest van maximaal 48 uur oud.
 • Let op: reizigers die niet over de juiste papieren beschikken ontvangen een boete.

Wanneer je de afgelopen 10 dagen alleen in Nederland bent geweest, hoef je je niet vóór vertrek te registreren en hoef je bij aankomst ook niet in quarantaine. Bent u de afgelopen 10 dagen alleen in het Caribische deel van Nederland en geen virusvariantengebied geweest? Dan moet je je wel laten registeren voor vertrek. Hierbij moet je ook je vaccinatie-, herstel- of testbewijs uploaden. Doe je dit niet? Dan moet je in verplichte quarantaine bij aankomst. 

Op bestemming

Op veel plekken in Duitsland is een mondkapjesplicht. Ook moet je vaak voor je ergens naar binnen gaat een coronabewijs laten zien. Dit moet bijvoorbeeld voor horeca, hotels, maar ook verschillende binnen activiteiten. Iedereen die geen coronabewijs kan laten zien moet zich laten testen. Dit geldt voor mensen van zes jaar en ouder. Voor actuele informatie over de corona-maatregelen op jouw vakantiebestemming verwijzen we je graag door naar de website van de Rijksoverheid. Kom je er niet uit of heb je graag persoonlijk contact? Dan helpt onze klantenservice je graag verder.

Bij thuiskomst

Na een vakantie in Duitsland moet je een coronabewijs laten zien bij terugkeer in Nederland. Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder corona-documenten terug naar Nederland reizen. Doe voor de zekerheid een zelftest, ook als je gevaccineerd bent. Wanneer je per vliegtuig reist, moet je bij het boarden van de terugvlucht de gezondheidsverklaring van het RIVM laten zien.

Als je terug naar Nederland met het vliegtuig moet je bij het instappen (boarden) een gezondheidsverklaring laten zien.


Voor het grootste gedeelte van Egypte geldt momenteel code oranje en op sommige plekken code rood. Alleen noodzakelijke reizen zijn dus toegestaan. Bij aankomst in Egypte moet je een negatieve PCR-test laten zien. Dit hoeft niet wanneer je minimaal 14 dagen volledig gevaccineerd bent. Op je vaccinatiebewijs moet dan wel je personalia, data van de vaccinaties en het naam van het vaccin staan. Ook moet er een QR-code op het vaccinatie bewijs staan, zodat de autoriteiten deze kunnen controleren. Als je maar één vaccinatie hebt gehad moet je ook een negatieve uitslag van een PCR-test laten zien, tenzij je het Janssen-vaccin hebt gehad. Dit geldt ook als je eerder corona hebt gehad. Voor je PCR-test geldt:

 • Op de uitslag moet een QR-code of stempel van het uitvoerende laboratorium staan.
 • De PCR-test mag maximaal 72 uur oud zijn voor vertrek naar Egypte.
 • Op het document moeten de datum en het tijdstip van afname en het type monster en type test (RT – PCR) aangegeven staan.
 • Het document moet in het Engels of Arabisch opgesteld zijn.
 • Kinderen onder de 6 jaar hoeven geen PCR-test te laten afnemen.

Let op: je kan niet met je digitale coronabewijs naar Egypte reizen. Je moet je bewijs dus uitprinten en op papier meenemen.

Daarnaast moet je een ingevuld en ondertekend Declaration Form kunnen laten zien. Hierin verklaar je bijvoorbeeld geen corona-symptomen te hebben en geef je informatie over je verblijfsgegevens en reisverzekering.

Op bestemming

Voor actuele informatie over de corona-maatregelen op jouw vakantiebestemming verwijzen we je graag door naar de website van de Rijksoverheid. Kom je er niet uit of heb je graag persoonlijk contact? Dan helpt onze klantenservice je graag verder.

Bij thuiskomst

Voor je terugreis naar Nederland moet je een coronabewijs (herstelbewijs, vaccinatiebewijs of testbewijs) laten zien, met uitzondering van reizigers onder de 12 jaar. Zorg dat je een ingevulde gezondheidsverklaring van het RIVM bij je hebt bij het boarden van de terugvlucht. We adviseren altijd om een zelftest te doen na thuiskomst. Meer informatie over je terugreis, bijvoorbeeld over eventuele quarantaine, lees je op de website van de overheid.


Het reisadvies voor Oostenrijk is geel. Er geldt vanaf 20 december 2021 de 2G+-regel. Je hoeft niet in quarantaine en jezelf niet te registreren als je aan 1 van de volgende eisen voldoet:

 • Je bent volledig gevaccineerd, hebt een boostervaccin gehad en je kan daarbij een negatieve PCR-test laten zien die bij aankomst in Oostenrijk niet ouder is dan 48 uur.
 • Je bent hersteld en je hebt binnen 180 dagen (6 maanden) na de besmetting de 1e vaccinatie gekregen. Daarna ben je voor de 2e keer gevaccineerd. Jouw laatste vaccinatie is niet langer dan 270 dagen (9 maanden) geleden gegeven. Daarnaast moet je een negatieve PCR-test laten zien die niet ouder is dan 48 uur bij aankomst.
 • Je bent 2 keer gevaccineerd (of 1 keer met het Janssen-vaccin), en daarna hersteld van corona. Je moet een herstelbewijs en een negatieve PCR-test laten zien die niet ouder is dan 48 uur bij aankomst. Het herstelbewijs is niet ouder dan 180 dagen (6 maanden)
 • Je bent gevaccineerd, hersteld, en weer gevaccineerd. Dan word je ook als geboosterd gezien. De laatste vaccinatie is niet langer dan 270 dagen (9 maanden) geleden gegeven. Daarnaast moet je een negatieve PCR-test laten zien, die niet ouder is dan 48 uur bij aankomst.

Je moet bovenstaande bewijzen aantonen via de CoronaCheck-app, behalve de medische verklaring van herstel bij positief blijven testen.

Eisen aan het vaccinnatiebewijs:

 • Je bent volledig gevaccineerd met 2 vaccinaties. Jouw 2e vaccinatie is niet langer dan 270 dagen geleden gegeven. Direct na de 2e vaccinatie word je als volledig gevaccineerd gezien, of;
 • Je hebt het Janssen-vaccin 22 dagen of langer geleden gehad, maar niet langer dan 270 dagen geleden.

Eisen aan het herstelbewijs:

 • Je bent hersteld van corona en je hebt 1 vaccinatie gehad. Als herstelbewijs (ook in de DCC) moet je een positieve PCR-test laten zien die minstens 21 dagen vóór jouw 1e vaccinatie is afgenomen. De enige dosis van de vaccinatie heb je niet langer dan 270 dagen geleden gekregen, of;
 • Je hebt een medische verklaring waaruit blijkt dat je binnen een periode van 180 dagen vóór aankomst in Oostenrijk met corona besmet bent geweest. De verklaring kan pas 14 dagen na de eerste verschijnselen van de besmetting afgegeven worden. In de verklaring moet staan dat je niet langer een infectierisico bent op basis van onderzoek door een medisch laboratorium. Je kunt het herstelbewijs ook in de DCC laten zien.
 • Een antilichamentest (bloedtesten) is niet geldig als herstelbewijs.

Eisen aan het testbewijs

 • Je hebt een PCR-test nodig die bij aankomst niet ouder is dan 48 uur.
 • Jongeren ouder dan 12 jaar moeten ook een PCR test laten zien.
 • De test moet afgenomen zijn door een erkende instantie (zoals een apotheek, een teststraat).
 • Let op: antigeentesten worden niet geaccepteerd om Oostenrijk binnen te komen.  
 • Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet getest te worden om Oostenrijk in te reizen.

Reizigers die aan één van deze voorwaarden voldoen hoeven niet in quarantaine bij aankomst in Oostenrijk. Voldoe je niet aan de voorwaarden? Meld je reis dan aan bij het Oostenrijkse ministerie van Gezondheid. Je moet dan ook op eigen kosten een PCR-test of antigeentest laten afnemen binnen 24 uur na aankomst.

Er geldt in Oostenrijk een lockdown voor ongevaccineerden. In onder andere de horeca en skigebieden geldt de 2G-regel. Op deze plekken krijg je alleen toegang met een geldig vaccinatie- of herstelbewijs.

Op bestemming

Het is verstandig een FFP2 masker mee te nemen naar Oostenrijk. Deze zijn namelijk verplicht in supermarkten, apotheken en het openbaar vervoer. Voor actuele informatie over de corona-maatregelen op jouw vakantiebestemming verwijzen we je graag door naar de website van de Rijksoverheid. Kom je er niet uit of heb je graag persoonlijk contact? Dan helpt onze klantenservice je graag verder.

Bij thuiskomst

Bij terugkeer vanuit Oostenrijk naar Nederland moet je een coronabewijs laten zien. Dit is een herstel-, test- of vaccinatiebewijs. Dit geldt niet voor reizigers onder de 12 jaar. Wanneer je per vliegtuig reist, moet je een ingevulde gezondheidsverklaring van het RIVM mee hebben tijdens het boarden. Doe na thuiskomst altijd een zelftest.


In België is het reisadvies code geel. Je kan dus op vakantie naar België, maar er zijn wel inreismaatregelen voor Nederlandse reizigers. Ga je voor meer dan 48 uur naar België? Dan gelden de volgende regels:

 • Iedereen moet voor aankomst het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) ingevuld hebben, ook als je volledig gevaccineerd bent.
 • Daarnaast moet iedereen een coronabewijs laten zien, dit kan gewoon via de CoronaCheck-app. Dit coronabewijs is:
 • Kinderen tot 12 jaar hoeven niet getest te worden.

Ga je voor minder dan 48 uur naar België? Dan is het in de meeste gevallen niet nodig om een PLF in te vullen en een coronabewijs te laten zien. Er zijn echter een paar uitzonderingen. In de onderstaande gevallen moet je wel een PLF invullen en een coronabewijs laten zien:

 • Je gaat per boot of vliegtuig naar België, of;
 • Je reist per bus of trein vanuit een land buiten de EU of Schengenzone naar België.
 • Je verbleef in de afgelopen 14 dagen in een heel hoog risicogebied. Nederland is een hoog risico gebied en behoort dus niet tot deze landen.
 • Kinderen tot 12 jaar hoeven niet getest te worden.

Op bestemming

Voor actuele informatie over de corona-maatregelen op jouw vakantiebestemming verwijzen we je graag door naar de website van de Rijksoverheid. Kom je er niet uit of heb je graag persoonlijk contact? Dan helpt onze klantenservice je graag verder.

Bij thuiskomst

Wanneer je terugreist naar Nederland moet je een coronabewijs laten zien. Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen. Doe bij thuiskomst voor de zekerheid een zelftest, ook als je gevaccineerd bent. Meer informatie over je terugreis, bijvoorbeeld over eventuele quarantaine, lees je op de website van de overheid.


Voor heel Portugal, inclusief Madeira en de Azoren, geldt een geel reisadvies. Voor een reis naar Portugal gelden de volgende regels:

 • Iedereen moet verplicht een ingevulde Passenger Locator Card hebben.
 • Iedereen die op vakantie naar Portugal gaat moet een negatief testbewijs laten zien, ook als je volledig gevaccineerd bent. Dit is een:
 • Alleen wanneer je een herstelbewijs van maximaal 180 dagen oud hebt, hoef je je niet te laten testen om naar Portugal te reizen. Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven helemaal niet getest te worden.
 • Iedereen die van Madeira of de Azoren naar het vasteland van Portugal reist, moet bij het inchecken een negatieve test laten zien.

Op bestemming

Voor actuele informatie over de corona-maatregelen op jouw vakantiebestemming verwijzen we je graag door naar de website van de Rijksoverheid. Kom je er niet uit of heb je graag persoonlijk contact? Dan helpt onze klantenservice je graag verder.

Bij thuiskomst

Bij terugkomst in Nederland vanuit een geel gebied in Portugal moet je een coronabewijs laten zien. Dit is een herstel-, test- of vaccinatiebewijs. Wanneer je per vliegtuig reist moet je ook een ingevulde gezondheidsverklaring van het RIVM laten zien wanneer je de terugvlucht board.


De kleurcode van Kroatië is geel. Je kunt naar Kroatië reizen met een coronabewijs als:

 • Je volledig gevaccineerd bent vanaf de eerste dag van de tweede vaccinatie, deze laatste vaccinatie mag niet langer dan 365 dagen geleden zijn gegeven of;
 • Je minstens 14 dagen geleden het Janssen-vaccin gekregen hebt, deze vaccinatie mag niet langer dan 365 dagen geleden zijn gegeven of;
 • Je beschikt over een medische verklaring die aangeeft dat je hersteld bent van corona, of;
 • Je beschikt over een medische verklaring die aangeeft dat je hersteld bent van corona en binnen 8 maanden daarna een vaccinatie hebt ontvangen. Dit is geldig tot 365 dagen na de vaccinatie, of;
 • Je een negatieve PCR-testuitslag van maximaal 72 uur oud of een negatieve antigeentestuitslag van maximaal 48 uur oud hebt, of;
 • Je een positieve PCR-of antigeentest kan laten zien die is afgenomen in de afgelopen 180 dagen, en ouder is dan 11 dagen na aankomst.

De volgende inreismaatregelen gelden voor iedereen:

Heb je dit gedaan én voldoe je aan één van de eerdergenoemde voorwaarden? Dan hoef je niet in quarantaine bij aankomst in Kroatië. Voldoe je niet aan de voorwaarden? Dan moet je je op eigen kosten laten testen bij aankomst en de uitslag afwachten in quarantaine. Kinderen vormen een uitzondering op de regel. Wanneer zij jonger zijn dan 12 jaar hoeven zij geen negatieve testuitslagen te laten zien wanneer hun ouder(s), verzorger(s) of voogd(en) aan minstens één van de voorwaarden voldoen.

Op bestemming 

Voor actuele informatie over de corona-maatregelen op jouw vakantiebestemming verwijzen we je graag door naar de website van de Rijksoverheid. Kom je er niet uit of heb je graag persoonlijk contact? Dan helpt onze klantenservice je graag verder.

Bij thuiskomst 

Bij terugkeer vanuit Kroatië naar Nederland moet je een coronabewijs laten zien. Dit is een herstelbewijs, testbewijs of vaccinatiebewijs. Wanneer je met het vliegtuig reist moet je bij het boarden van de terugvlucht een gezondheidsverklaring van het RIVM laten zien. Doe altijd een zelftest na thuiskomst.


De kleurencode voor Cyprus is geel. Er gelden een aantal inreismaatregelen voor een vakantie naar Cyprus. Daarnaast moet je aan één van de onderstaande voorwaarden voldoen om naar Cyprus te kunnen reizen:

 • Tot en met 31 januari 2022 moet iedereen, gevaccineerd en niet gevaccineerd, die naar Cyprus reist bij vertrek een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 72 uur voor vertrek of een antigeentest niet ouder dan 24 uur voor vertrek laten zien.
 • Ben je niet volledig gevaccineerd? Dan moet een negatieve PCR-test laten zien die niet ouder is dan 72 uur bij aankomst. Bij aankomst moet je nogmaals een PCR-test doen. Deze test is voor eigen rekening. Het testresultaat moet je afwachten in thuisquarantaine.
 • als de test negatief is stopt de quarantaine;
 • als jouw testresultaat positief is, moet je 14 dagen in een door de staat aangewezen hotel verblijven.
 • Het is verplicht om uiterlijk 48 uur voor vertrek het formulier de Cyprus Flight Pass in te vullen.

Als je aan één van de bovenstaande voorwaarden voldoet hoef je in principe niet in quarantaine bij aankomst. Het is belangrijk om te weten dat ook reizigers die volledig gevaccineerd zijn, bij aankomst in Cyprus kan worden gevraagd een PCR-test te doen.

Let op: Van 6 december 2021 tot en met 10 januari 2022 moeten alle passagiers die via de luchthavens Cyprus binnenkomen een verplichte PCR-test doen. De kosten van €15 per test zijn voor eigen rekening.

Op bestemming 

Voor actuele informatie over de corona-maatregelen op jouw vakantiebestemming verwijzen we je graag door naar de website van de Rijksoverheid. Kom je er niet uit of heb je graag persoonlijk contact? Dan helpt onze klantenservice je graag verder.

Bij thuiskomst

Na een verblijf in Cyprus hoef je bij thuiskomst in Nederland niet in thuisquarantaine, je moet wel een coronabewijs kunnen laten zien. Bij het boarden van de terugvlucht moet je de gezondheidsverklaring van het RIVM laten zien. Doe bij thuiskomst voor de zekerheid een zelftest, ook als je volledig bent gevaccineerd.


De kleurcode voor Malta is momenteel code geel. Een vakantie naar Malta is mogelijk onder de volgende voorwaarden:

Wanneer je het PLF-formulier hebt ingevuld en aan één van de twee bovenstaande voorwaarden voldoet hoef je niet in quarantaine na aankomst op Malta. Wanneer je niet volledig gevaccineerd bent en Malta op wil met een PCR-test dan moet je verplicht in quarantaine na aankomst. Iedereen die niet over de juiste papieren beschikt moet op eigen kosten een PCR-test laten afnemen na aankomst en de uitslag afwachten in quarantaine. Kinderen tot en met 4 jaar hoeven niet getest te worden.

Op bestemming 

Voor actuele informatie over de corona-maatregelen op jouw vakantiebestemming verwijzen we je graag door naar de website van de Rijksoverheid. Kom je er niet uit of heb je graag persoonlijk contact? Dan helpt onze klantenservice je graag verder.

Bij thuiskomst

Voor je terugreis naar Nederland moet je een coronabewijs laten zien. Dit kan zijn: een vaccinatiebewijs, een negatief testbewijs of een herstelbewijs. Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen nog wel zonder een van deze documenten naar Nederland terugreizen. Wanneer je terugreist met het vliegtuig moet je een ingevulde gezondheidsverklaring bij je hebben. Doe bij thuiskomst voor de zekerheid een zelftest, ook als je gevaccineerd bent. Meer informatie over je terugreis, bijvoorbeeld over eventuele quarantaine, lees je op de website van de overheid.


De kleurcode voor Tunesië is momenteel gedeeltelijk rood en oranje. Tunesië is een hoogrisicogebied vanwege het coronavirus. In de rode gebieden zijn er grote veiligheidsrisico’s vanwege politieke ontwikkelingen. Reis dus alleen naar Tunesië als dat noodzakelijk is, en reis niet naar de rode gebieden. Welke gebieden rood gemarkeerd zijn zie je hier. Een noodzakelijke reis naar Tunesië is alleen mogelijk onder de volgende voorwaarden:

 • Iedereen is verplicht voor vertrek het E7mi-formulier in te vullen. Tijdens jouw reis kun je gevraagd worden om een uitgeprinte versie te laten zien.
 • Iedereen is verplicht een negatieve PCR-test kunnen laten zien die niet ouder is dan 48 uur bij aankomst. Alleen kinderen van 6 jaar en jonger zijn niet verplicht om een PCR-test te laten zien bij aankomst.

Ben je volledig gevaccineerd?

 • Je moet een bewijs (op jouw telefoon of op papier) van volledige vaccinatie kunnen laten zien.
 • Je moet langer dan 14 dagen voor jouw reis volledig gevaccineerd zijn. Voor het Johnson & Johnson vaccin is deze periode 28 dagen.

Wat moet je doen als je niet of niet volledig gevaccineerd bent en wel een verblijfsvergunning hebt?

 • Dan moet je bij aankomst 10 dagen in hotelquarantaine. Voor het boarden van je vlucht moet je een hotelreservering kunnen laten zien. Welke hotels toegestaan zijn voor hotelquarantaine lees je hier.
 • Bij het inchecken dien je een bewijs van betaling te laten zien van: hotelreservering in een toegestane locatie van 10 dagen, vervoer van vliegveld naar quarantaine-locatie, en de kosten voor een tweede PCR-test.
 • In de laatste 24 uur van deze quarantaine moet je een 2e PCR-test doen voor u de quarantaine mag verlaten.
 • Kinderen jonger dan 18 jaar die niet of niet volledig gevaccineerd zijn hoeven niet in hotelquarantaine als zij zonder begeleiding reizen of onder begeleiding van een gevaccineerde begeleider reizen, maar moeten wel 10 dagen in thuisquarantaine.

Aangekomen in Tunesië kan willekeurig een sneltest worden afgenomen. Wanneer je bij deze steekproef positief test op corona word je op eigen kosten naar een speciaal isolatiecentrum gebracht.

Wat moet je doen als je niet of niet volledig gevaccineerd bent en geen verblijfsvergunning hebt?

Helaas mag je Tunesië niet inreizen.

Op bestemming

Voor actuele informatie over de corona-maatregelen in Tunesië verwijzen we je graag door naar de website van de Rijksoverheid. Kom je er niet uit of heb je graag persoonlijk contact? Dan helpt onze klantenservice je graag verder.

Bij thuiskomst

Na een vakantie in Tunesië moet u bij aankomst in Nederland een coronabewijs laten zien. Dit kan zijn:

 • Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat je volledig gevaccineerd bent.
 • Een negatieve PCR-test van maximaal 48 uur oud voor vertrek, of een negatieve antigeentest van maximaal 24 uur oud voor vertrek.
 • Een herstelbewijs. De positieve PCR-test mag niet korter dan 11 dagen geleden en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen.

Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen nog wel zonder een van deze documenten naar Nederland terugreizen.

Reis je met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs? Zorg dan dat je een zelftest doet bij thuiskomst. Reis je zonder vaccinatiebewijs of herstelbewijs? Dan geldt het dringende advies om je te laten testen op dag 2 en 5 na thuiskomst.

Let op! Reis je vanuit Tunesië naar Nederland? Voor reizigers uit landen buiten de EU geldt er een inreisverbod. Alleen ingezetenen en paspoorthouders uit Nederland, de EU en Schengenlanden kunnen de EU nog inreizen. Lees hier meer over het Europees inreisverbod.


Kaapverdië heeft een oranje reisadvies. Dit betekent dat alleen noodzakelijke reizen naar Kaapverdië aangeraden worden. Je kan met je digitale coronabewijs naar Kaapverdië reizen onder de volgende voorwaarden:

 • Iedereen moet vooraf een gezondheidsverklaring invullen via het International Travel Form.
 • Iedereen moet zich voor vertrek digitaal registreren wanneer je maximaal 30 dagen naar Kaapverdië gaat en je moet vooraf de luchthavenbelasting betalen. Dit kan vooraf online via de website van de lokale overheid, of op het vliegveld. Zorg dat je gepast kan betalen.
 • Daarnaast moet iedereen van 12 jaar en ouder een negatieve PCR test van maximaal 72 uur oud of een negatieve antigeentest van maximaal 48 uur oud laten zien, ook als je volledig gevaccineerd bent.
 • Bij aankomst in Kaapverdië wordt verplicht je temperatuur gemeten. Wanneer je koorts hebt, word je verder onderzocht op eigen kosten.

Let op: je kan met je digitale coronabewijs naar Kaapverdië reizen, maar we adviseren ook je papieren te printen voor de zekerheid.

Op bestemming

Wanneer je tussen de verschillende Kaapverdische eilanden wil reizen (per vliegtuig of boot) tijdens je vakantie, moet je vooraf een gezondheidsformulier invullen via het National Travel formulier. Daarnaast moet iedereen van 12 jaar en ouder een negatieve PCR test van maximaal 72 uur oud of een negatieve antigeentest van maximaal 48 uur oud laten zien, ook als je volledig gevaccineerd bent.

Voor actuele informatie over de corona-maatregelen op jouw vakantiebestemming verwijzen we je graag door naar de website van de Rijksoverheid. Kom je er niet uit of heb je graag persoonlijk contact? Dan helpt onze klantenservice je graag verder.

Bij thuiskomst

Ook bij je terugreis naar Nederland moet je een coronabewijs (herstelbewijs, vaccinatiebewijs of testbewijs) laten zien, met uitzondering van reizigers onder de 12 jaar. Zorg dat je een ingevulde gezondheidsverklaring van het RIVM bij je hebt bij het boarden van de terugvlucht. We adviseren altijd om een zelftest te doen na thuiskomst. Omdat Kaapverdië als een hoog risico gebied wordt gezien, moet je bij thuiskomst in quarantaine. Meer informatie over deze quarantaine en aanvullende informatie over je terugreis lees je op de website van de overheid.